Hogyan emeled luxus szintre a húslevest?

Hogyan emeled luxus szintre a húslevest?

Receptek  /  2024. január 11.

Nem szépítem. Ennek a receptnek az elkészítése sok időt igényel. De éppen ez adja meg a gyógyászati értékét az ízén túl.

A kínai évszak naptár szerint most vagyunk és leszünk majd a tél leghidegebb fázisában. Ilyenkor jó fűteni egy kicsit belül a szervezetet és még hidratálni is. És mivel a tél a Víz elem hatása alatt áll, érdemes még a Víz elemünket, szervek szintjén pedig a Vesénket tölteni ilyenkor. Nos, ez a leves ezt mindet egyszerre tudja.

Ne menj el az oldalról, ha meglátod a hozzávalók mennyiségét, vagy egyáltalán a hozzávalókat. Minden alapanyag beszerezhető akár internetről, akár az ázsiai élelmiszereket árusító boltokban (én a Rákóczi téri boltban szoktam vásárolni). Ennek a levesnek minden cseppjéért megérni megvenni a hozzávalókat, és rászánni az időt a főzésre.

A fogás úgy néz ki, hogy van egy húsleves – ezt hagyományosan megfőzheted, pontos leírást itt találsz. Én ehhez a leveshez marhacsontot és csirkecsontokat szoktam használni, amit zellerszárral, sárgarépával, gyömbérrel, újhagymával és jégcsapretekkel főzök meg.

A húslevest ezután kiegészítjük, és mennyei magaslatokba emeljük egy fűszeres marharaguval, amit körülbelül ugyanannyi ideig kell főzni, mint a levest – ráérős nyugdíjasok előnyben!

Ha minden készen van, tálalunk: kifőtt tészta, rá a húsleves, rá egy kis marharagu, és hozzá még a zöldségek.

Az én képzetemben a Mennyországban ezt a levest tálalják fel az ebédnél.

Hozzávalók a marharaguhoz:

  • 1 kg marhahús (lehet lábszár, comb, amit szeretsz)
  • 4 szál újhagyma
  • 5 szelet gyömbér
  • 1 ek Shaoxing bor (rizsbor)1 vagy száraz sherry (elhagyható)
  • 2 ek világos szójaszósz2 (ha nem ehetsz szóját, akkor helyettesíts kókusz aminóval, de akkor ebből más mennyiség kell)
  • 2 ek sötét szójaszósz
  • 1 tk cukor

Hozzávalók a fűszercsomaghoz:

  • 2 csillagánizs
  • 5 szegfűszeg
  • 1 fahéjrúd
  • 2 babérlevél
  • 1/2 tk édesköménymag
  • 1/2 tk római köménymag
  • 1/2 tk egész sichuani bors
  • 1/2 tk fekete bors (egész)
  • 5 kínai szárított chili paprika (ha félsz a csípőstől, tegyél kevesebbet, vagy hagyd ki, de egyáltalán nem fog csípni ez a mennyiség)

Elkészítés:

  • a húst kisebb kockákra darabold fel, majd áztasd be hideg vízbe egy órára
  • áztatás után mosd le alaposan többször a húst, és tedd fel vízben főzni
  • forrás után szedd le a habot, és öntsd le a vizet, mosd meg a húst, mosd ki az edényt, majd tedd vissza a húst az edénybe egy kis vízzel főni
  • ha a levesed már kész van, vagy már legalább egy órája fő, akkor a levesléből önts a húshoz annyit, hogy ellepje, plusz még egy kicsit
  • dobd mellé az ujjnyi darabokra felvágott újhagymát és a friss gyömbért
  • a fűszereket pakold bele egy tasakba, és így dobd be a hús mellé – én teafilteres papír tasakot szoktam venni a DM-ben, ha nem kapsz ilyet, akkor beleszórhatod a fűszereket az edénybe
  • öntsd hozzá a rizsbort és a szójaszószokat, valamint add hozzá a cukrot
  • és főzd, amíg meg nem puhul teljesen a hús, ez 3 óra biztosan lesz, de inkább több, omlósra főzd, hogy majd szétolvadjon a szádban
  • ha kész van, csak akkor sózd

Tálalás:

  • főzz ki tésztát a leveshez – ez lehet búzalisztből készült tészta, illetve lehet gluténmentes is, mint pl. a rizstészta
  • a tészta főzésénél én bele szoktam dobni a vízbe a főzés vége felé kínai bordáskelt (pakcsojt – a Lidl-ben mindig lehet kapni), de lehet más zöldet is, pl. spenótot egy percre beledobni
  • a kifőtt tésztát tedd a tányérba, merj rá húslevest, és tegyél rá a marharaguból
  • a végén megszórhatod felszeletelt újhagymával

1 Shaoxing bor: ez egy főzőbor, pusztán ivásra nem alkalmas, rizsből erjesztik. Melegítő hatása van, és segíti a fehérjék, vagyis a húsok emésztését. Kicsit édeskés illata van, nagyon jót tesz a húsos ételeknek az ízével

2 Szójaszósz: fermentálással készül szintén, ezért segíti a fehérjék lebontását, emésztését, a világos szójaszósz (light) kevésbé markáns ízű, mint a sötét (dark). Érdemes belőle jó minőségűt venni. Vigyázat, sós ízű, ezért a sózásnál erre figyelni kell! Ha nem szeretnél szójából készült terméket fogyasztani, akkor helyettesítheted az ízét a Kókusz amino-val, amit Bioboltokban lehet kapni, de akkor ebből valószínűleg nagyobb mennyiséget kell használni az íz elérése érdekében.

 

 

  • Ortutay Romola

    természetgyógyász, akupresszőr, alternatív mozgás-és masszázsterapeuta, transz-relaxációs instruktor, légzés tréner, alternatív ayurvéda mentor

További bejegyzések

    • Filozófia
    • 2025.02.04.

    Életünk évszakai - ŐSZ

    Egy ötrészes reflexió ötödik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.31.

    Éltünk évszakai - NYÁRUTÓ

    Egy ötrészes reflexió negyedik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.28.

    Életünk évszakai - NYÁR

    Egy ötrészes reflexió harmadik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint