Nem szépítem. Ennek a receptnek az elkészítése sok időt igényel. De éppen ez adja meg a gyógyászati értékét az ízén túl.
A kínai évszak naptár szerint most vagyunk és leszünk majd a tél leghidegebb fázisában. Ilyenkor jó fűteni egy kicsit belül a szervezetet és még hidratálni is. És mivel a tél a Víz elem hatása alatt áll, érdemes még a Víz elemünket, szervek szintjén pedig a Vesénket tölteni ilyenkor. Nos, ez a leves ezt mindet egyszerre tudja.
Ne menj el az oldalról, ha meglátod a hozzávalók mennyiségét, vagy egyáltalán a hozzávalókat. Minden alapanyag beszerezhető akár internetről, akár az ázsiai élelmiszereket árusító boltokban (én a Rákóczi téri boltban szoktam vásárolni). Ennek a levesnek minden cseppjéért megérni megvenni a hozzávalókat, és rászánni az időt a főzésre.
A fogás úgy néz ki, hogy van egy húsleves – ezt hagyományosan megfőzheted, pontos leírást itt találsz. Én ehhez a leveshez marhacsontot és csirkecsontokat szoktam használni, amit zellerszárral, sárgarépával, gyömbérrel, újhagymával és jégcsapretekkel főzök meg.
A húslevest ezután kiegészítjük, és mennyei magaslatokba emeljük egy fűszeres marharaguval, amit körülbelül ugyanannyi ideig kell főzni, mint a levest – ráérős nyugdíjasok előnyben!
Ha minden készen van, tálalunk: kifőtt tészta, rá a húsleves, rá egy kis marharagu, és hozzá még a zöldségek.
Az én képzetemben a Mennyországban ezt a levest tálalják fel az ebédnél.
Hozzávalók a marharaguhoz:
Hozzávalók a fűszercsomaghoz:
Elkészítés:
Tálalás:
1 Shaoxing bor: ez egy főzőbor, pusztán ivásra nem alkalmas, rizsből erjesztik. Melegítő hatása van, és segíti a fehérjék, vagyis a húsok emésztését. Kicsit édeskés illata van, nagyon jót tesz a húsos ételeknek az ízével
2 Szójaszósz: fermentálással készül szintén, ezért segíti a fehérjék lebontását, emésztését, a világos szójaszósz (light) kevésbé markáns ízű, mint a sötét (dark). Érdemes belőle jó minőségűt venni. Vigyázat, sós ízű, ezért a sózásnál erre figyelni kell! Ha nem szeretnél szójából készült terméket fogyasztani, akkor helyettesítheted az ízét a Kókusz amino-val, amit Bioboltokban lehet kapni, de akkor ebből valószínűleg nagyobb mennyiséget kell használni az íz elérése érdekében.
Egy ötrészes reflexió ötödik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
Egy ötrészes reflexió negyedik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
Egy ötrészes reflexió harmadik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
© Copyright 2022. Ortutay Romola e.v.