Csodálatos gyümölcsök 2. rész
Receptek / 2023. április 23.
Az előző bejegyzésben (Csodálatos gyümölcsök 1. rész) három piros színű gyümölcsöt néztünk meg, most három sárgát mutatunk be. Ebből kettő sokszor kapható az élelmiszerboltokban: a datolyaszilva és a(z ázsiai) körte, a harmadik pedig, a Longyan szárítva egész évben kapható az ázsiai élelmiszerboltokban, frissen pedig a Jegenye úti Panda Marketben lehet most hozzájutni.
Longyan / Longan avagy Sárkányszem
- a héja sárga és sima kívül, mérete egy nagyobb szemű cseresznye méretére hasonlít, belül pedig fehér a húsa, középen egy sötét kerek maggal
- a Sárkányszem elnevezés onnan ered, hogyha félbe vágjuk a gyümölcsöt, olyan, mintha egy szem lenne
- állaga olyan, mint a licsi állaga, és úgy is néz ki
- melegítő hatású, édes ízű gyümölcs (bár nem jellegzetesen édes)
- a Szív és Lép csatornát aktiválja
- táplálja a Szívet, Lépet és a Vért: vérszegénység, gyengeség, sápadtság esetén alkalmazható
- erősíti a Lépet: segíti az emésztést, segít a fogyásban, erősíti az immunrendszert, harmonizálja a hormonrendszert
- nyugtatja az elmét: csökkenti a szorongást, aggódást, javítja a hangulatot, csökkenti a szívdobogás érzést (stressz miatt), segít álmatlanság esetén
- fogyasztható frissen, szárítva, teaként, főzetben, levesben, kásában
- gyenge emésztés miatti vízvisszatartás esetén óvatosan kell használni
Longyan tea – álmatlanságra, elalvás nehézségére
- 8-10 db szárított longyan*
- 10 db lótuszmag (elhagyható)
- 3 dl víz
A longyant és a lótuszmagot a vízzel egy edényben felforraljuk, majd alacsony lángon, lefedve 10 percig főzzük. Leszűrve fogyasztjuk.
*a Rákóczi téri ázsiai élelmiszereket árusító boltban kapható, kétféle változatban: héjastól és pucolva. A pucolt változatot kell venni, ez úgy néz ki, mint egy nagyobb szemű aranymazsola
Ázsiai körte
- nagyon lédús, sokkal lédúsabb, mint a mi körtéink
- külsőre egy alma és egy körte keverékének tűnik
- hűtő hatású, édeskés és savanyú egyszerre
- a Tüdő és a Gyomor csatornát aktiválja
- nagyon magas a rosttartalma, ezért segít szüntetni a székrekedést; ezen kívül csökkenti a koleszterinszintet, és segít kiüríteni a toxinokat a béltraktusból
- táplálja a testfolyadékokat, ezáltal csökkenti a szomjúságot, száraz száj, száraz ajak tünetet; szünteti a székrekedést, valamint a cukorbetegség miatt kialakuló belső szárazságot is
- nedvesíti a Tüdőt, ezáltal csökkenti a száraz köhögést
- segít oldani a nyálkát hurutos köhögésnél, és csökkenti a hőséget (hőemelkedés, láz)
- fogyasztható nyersen, párolva, főzve, préselt lé formájában, lekvárként, szárítva
- gyenge emésztés miatti hasmenés esetén nem javasolt, illetve ha a köhögés hideg tünetekkel társul (fázékonyság)
Sült körte gyömbérrel és mézzel – száraz köhögésre
- 2 körte (ha nincs ázsiai, jó bármilyen körte)
- 2 ek méz
- 2 tk friss, reszelt gyömbér
- 3 ek víz
A sütőt 180 fokra felmelegítjük, a mézet, gyömbért, vizet átmelegítjük egy lábosban, hogy folyós állagú legyen. A körtét felszeleteljük, sütőpapírra helyezzük, vagy egy hőálló üvegedényre, és meglocsoljuk a mézes gyömbérrel, egy kevés öntetet meghagyunk. Betesszük a sütőbe, kb. 7 percig sütjük, vagy amíg meg nem puhul a körte, a maradék öntettel meglocsoljuk, és még 3 percig sütjük, amíg karamellizálódik az öntet. Melegen fogyasztjuk.
Datolyaszilva
- narancssárgás, pirosas héjú gyümölcs
- hűtő hatású, édes ízű gyümölcs
- a Szív, Tüdő, Gyomor és Vastagbél működést aktiválja
- magas a jód tartalma, ezért pajzsmirigy alulműködésnél szokták ajánlani
- támogatja a Tüdő működését: oldja a nyálkát és csökkenti a hőséget, ezért bronchitisznél ajánlott fogyasztani
- táplálja a testfolyadékokat, hidratálja a szervezetet, ezért nyári hőségben, vagy szomjúság esetén ajánlott
- erősíti a Gyomor működését, ezáltal megállítja a hasmenést, és szünteti a véres székletet
- csökkenti a méreganyagokat, ezáltal az allergiás reakciókat
- fogyasztható frissen, szárítva, főzve
- ha frissen esszük, a héját le lehet hámozni
- daganatos betegség esetén nem ajánlott a fogyasztása
Zöld saláta datolyaszilvával – méregtelenít
- mikrozöldek (bébispenót, rukkola, bébi kel, céklalevél)
- fodros kel
- toszkán kel (cavolo nero)
- datolyaszilva
- gránátalma
- magok (napraforgó, tökmag, szezámmag)
- olíva olaj
- petrezselyem
A nagy levelű zöldeket felaprítjuk, összekeverjük a mikrozöldekkel, hozzáadjuk a szeletekre vágott datolyaszilvát, megszórjuk a gránátalmával és a magokkal. Olíva olajjal meglocsoljuk, és petrezselyemmel megszórjuk.
-
-
Ortutay Romola
természetgyógyász, akupresszőr, alternatív mozgás-és masszázsterapeuta, transz-relaxációs instruktor, légzés tréner, alternatív ayurvéda mentor