Csodálatos gyümölcsök 1. rész

Csodálatos gyümölcsök 1. rész

kínai orvoslás  /  2023. április 20.

A boltokban időnként feltűnnek olyan gyümölcsök, amikről nem mindig tudjuk megmondani, hogy milyen ízűek lehetnek, és arról meg végképp nincs tudomásunk, hogy milyen hatásuk van az egészségünkre. Sokan nem szeretnek nem helyi termesztésű gyümölcsöt fogyasztani, pedig sok jóból maradunk ki, ha nem próbálunk ki időnként egy-két számunkra ismeretlen gyümölcsöt.

A kínai orvoslás előszeretettel használ gyümölcsöket a szerveink működésének segítésére akár nyersen, akár párolva, főzve, vagy főzetben fogyasztva.

Bátran próbáljuk ki őket, sok kellemes élményben lesz részünk.

Jujuba (jojoba) – vörös datolya

  • az egyik leggyönyörűbb színű gyümölcs, szárítva kapható vörös, fekete és mézes datolyaként. Nem tévesztendő össze a király datolyával (medjoul).
  •  A tíz legfontosabb kínai gyógynövény egyike, nem véletlenül.
  • Semleges és melegítő természetes van, nagyon finom enyhén füstös édes íze.
  • A Lép-Gyomor és Szív csatornákat aktiválja, tehát ezeknek a szerveknek a működési körét támogatja.
  • Segíti a gyenge emésztést, haspuffadás, teltségérzet, étvágytalanság, hasmenés, gyengeség esetén.
  • Ezen kívül táplálja a vért, és nyugtatja a Szellemet, így vérhiány esetén, álmatlanságnál, szívdobogásérzés, szorongás, feledékenység esetén sokat segít.
  • Fogyaszthatjuk főzetben, levesbe főzve, rizskásában, zabkásában, süteményben.
  • A szépségiparban a jujuba olajat használják a bőr hidratálására és táplálására.

Jujuba főzet – a vér táplálására (vérszegénység, álmatlanság, alvászavarok esetén)

  • 5-6 darab vörös datolya
  • 2,5 dl víz

A datolyát megmossuk, a vízzel felforraljuk, és kb. 15 percig főzzük. A gyümölcsöt megehetjük (a magra vigyázzunk), a főzetet megisszuk.

Köleskása jujubával – segíti a gyenge emésztést, táplálja a vért vérszegénység, alvászavar esetén

  • 100 gr köles
  • 50 gr jujuba kimagozva
  • 500 gr víz
  • 50 gr barna cukor

A kölest és a jujubát megmossuk. Egy edénybe tesszük a vízzel együtt, felforraljuk, majd időnként megkeverve kását főzünk belőle. Ha kész, édesíthetjük barna cukorral tetszés szerint. Ha hígabban szeretjük, a víz mennyiségét megnövelhetjük.

Goji bogyó (Gou qi zi) / lícium gyümölcs

  • Édeskés ízű, semleges természetű gyümölcs, vagyis sem nem melegít, sem nem hűt
  • a Máj, Vese és Tüdő csatornát aktiválja,
  • erősíti a Vesét és a Májat, táplálja az Esszenciát és a yint, segít az olyan panaszoknál, mint a deréktáji fájdalmak, térdgyengeség, éjszakai izzadás, fülcsengés, korai öregedés
  • segíti a szárazságtünetek csökkentését, a cukorbetegségnél megjelenő szomjúságot és vércukor ingadozást harmonizálja
  • segíti a vérképződést
  • segíti a látást – homályos látás, farkasvakság, rövid-és távollátás esetén
  • fogyaszthatjuk főzetben, levesbe főzve, süteménybe sütve, kásában fogyasztva

Krizantém tea goji bogyóval – a látás javítására, fáradt, égő szemre, homályos látásra

  • 1 teáskanál szárított krizantém virág
  • 1 teáskanál goji bogyó
  • 2.5 dl víz

A vizet felforraljuk, és leforrázzuk a krizantémot és goji bogyót. Lefedve 10 percig állni hagyjuk. Leszűrve fogyasztjuk, a goji bogyót meg lehet enni.

Zabkása goji bogyóval

  • 15 gr goji bogyó
  • 50 gr zab beáztatva

A zabot 10 percig áztatjuk. 2-3-szoros mennyiségű vízzel felöntjük, hozzáadjuk a goji bogyót, puhára főzzük. Juharsziruppal vagy mézzel ízesíthetjük, de adhatunk hozzá jujubát is a főzés elején édesítőként.

Kínai galagonya

  • abban tér el a mi galagonyánktól, hogy nagyobb és kerek szemű
  • melegítő hatású, egyszerre édes és savanyú ízű
  • a Lép-Gyomor és Máj csatornába tér be
  • bár köztudottan a szív egyik nagy barátja a galagonya, a kínai orvoslásban elsősorban a Lép-Gyomor működésének segítésére használják. Segíti az emésztést, szünteti az ételmegrekedést, túlevés, hasi puffadás, hasfájással társuló székrekedés esetén érdemes elsőként a galagonyával próbálkozni
  • segíti a vérkeringést, szünteti a vérpangást, ezért nőknek különösen ajánlott fájdalmas menstruáció, szúró alhasi fájdalom, csomós vérzés esetén
  • fogyasztható főzetben, kásákban, snack formájában
  • sok gyomorsav, reflux esetén nem ajánlatos a használata

Galagonya főzet jujubával és goji bogyóval – a qi és a vér táplálására (egészségmegőrzésre, gyengeség, vérhiány, fáradtság esetén)

  • 1 teáskanál szárított kínai galagonya
  • 2-3 db jujuba
  • 1 kávéskanál goji bogyó
  • 2,5 dl víz

A gyümölcsöket megmossuk, a vízzel felforraljuk, pár percig főzzük. Hagyjuk egy kicsit állni fogyasztás előtt. A gyümölcsöket meg lehet enni, a levet megisszuk.

Köleskása kínai galagonyával – ételmegrekedésre, gyenge emésztésre

  • 1 evőkanál szárított galagonya
  • 100 gr köles
  • 500 gr víz

A kölest és a galagonyát megmossuk. A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a galagonyát, és 30 percig főzzük. Kivesszük a galagonyát, a vízbe belekeverjük a kölest, és puhára főzzük. Tetszés szerint édesítjük.

Az alapanyagok a Rákóczi téri Ázsiai élelmiszerüzletben beszerezhetők.

  • Ortutay Romola

    természetgyógyász, akupresszőr, alternatív mozgás-és masszázsterapeuta, transz-relaxációs instruktor, légzés tréner, alternatív ayurvéda mentor

További bejegyzések

    • Filozófia
    • 2025.02.04.

    Életünk évszakai - ŐSZ

    Egy ötrészes reflexió ötödik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.31.

    Éltünk évszakai - NYÁRUTÓ

    Egy ötrészes reflexió negyedik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.28.

    Életünk évszakai - NYÁR

    Egy ötrészes reflexió harmadik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint