A boltokban időnként feltűnnek olyan gyümölcsök, amikről nem mindig tudjuk megmondani, hogy milyen ízűek lehetnek, és arról meg végképp nincs tudomásunk, hogy milyen hatásuk van az egészségünkre. Sokan nem szeretnek nem helyi termesztésű gyümölcsöt fogyasztani, pedig sok jóból maradunk ki, ha nem próbálunk ki időnként egy-két számunkra ismeretlen gyümölcsöt.
A kínai orvoslás előszeretettel használ gyümölcsöket a szerveink működésének segítésére akár nyersen, akár párolva, főzve, vagy főzetben fogyasztva.
Bátran próbáljuk ki őket, sok kellemes élményben lesz részünk.
Jujuba főzet – a vér táplálására (vérszegénység, álmatlanság, alvászavarok esetén)
A datolyát megmossuk, a vízzel felforraljuk, és kb. 15 percig főzzük. A gyümölcsöt megehetjük (a magra vigyázzunk), a főzetet megisszuk.
Köleskása jujubával – segíti a gyenge emésztést, táplálja a vért vérszegénység, alvászavar esetén
A kölest és a jujubát megmossuk. Egy edénybe tesszük a vízzel együtt, felforraljuk, majd időnként megkeverve kását főzünk belőle. Ha kész, édesíthetjük barna cukorral tetszés szerint. Ha hígabban szeretjük, a víz mennyiségét megnövelhetjük.
Krizantém tea goji bogyóval – a látás javítására, fáradt, égő szemre, homályos látásra
A vizet felforraljuk, és leforrázzuk a krizantémot és goji bogyót. Lefedve 10 percig állni hagyjuk. Leszűrve fogyasztjuk, a goji bogyót meg lehet enni.
Zabkása goji bogyóval
A zabot 10 percig áztatjuk. 2-3-szoros mennyiségű vízzel felöntjük, hozzáadjuk a goji bogyót, puhára főzzük. Juharsziruppal vagy mézzel ízesíthetjük, de adhatunk hozzá jujubát is a főzés elején édesítőként.
Galagonya főzet jujubával és goji bogyóval – a qi és a vér táplálására (egészségmegőrzésre, gyengeség, vérhiány, fáradtság esetén)
A gyümölcsöket megmossuk, a vízzel felforraljuk, pár percig főzzük. Hagyjuk egy kicsit állni fogyasztás előtt. A gyümölcsöket meg lehet enni, a levet megisszuk.
Köleskása kínai galagonyával – ételmegrekedésre, gyenge emésztésre
A kölest és a galagonyát megmossuk. A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a galagonyát, és 30 percig főzzük. Kivesszük a galagonyát, a vízbe belekeverjük a kölest, és puhára főzzük. Tetszés szerint édesítjük.
Az alapanyagok a Rákóczi téri Ázsiai élelmiszerüzletben beszerezhetők.
Egy ötrészes reflexió ötödik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
Egy ötrészes reflexió negyedik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
Egy ötrészes reflexió harmadik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
© Copyright 2022. Ortutay Romola e.v.