Csicseriborsó, bab, lencse... - a hüvelyesekről más szemmel

Csicseriborsó, bab, lencse... - a hüvelyesekről más szemmel

Táplálkozás  /  2022. augusztus 22.

A kínai étkezésben a hüvelyesek, köztük elsőként a szójabab igen előkelő helyet foglalnak el (gondoljunk csak a szójaszósz mindennapos használatára, vagy a vegetáriánus konyha közkedvelt fehérjepótló ételére, a tofura). A hüvelyesek jogosultságát az étrendben tápláló hatásuk biztosítja, a qi-t és a vért táplálják, vagy a nyugati szemlélet szerint fehérjetartalmuk miatt a testet építik. Gabonákkal párosítva létrehozzák a tökéletes kombinációt, mellyel az összes esszenciális aminosavat bejuttathatjuk a szervezetbe.

A kínai táplálkozási szemlélet szerint azonban különbség van az apró szemű (borsó, lencse, adzuki bab, mungóbab) hüvelyesek és a nagy szemű hüvelyesek (szójabab, fejteni való bab, csicseriborsó) között. Az aprószeműek inkább hűtő hatásúak, és kivezetik a fölösleges vizet a szervezetből, illetve méregtelenítenek. Vagyis alkalmazhatók minden olyan problémára, melyek tünetei között ödéma, kelések, vízvisszatartás szerepel. A nagy szemű hüvelyesek nagyon táplálóak, építik a szervezetet, de ezáltal lassítják is egy kicsit, ezért nagy mennyiségben pangást, felhalmozódást idézhetnek elő. Melegítő hatásúak, ezért túlzott fogyasztásuk nedves-hőséget idézhet elő, illetve gázokat a béltraktusban.

Működésüket tekintve a Májhoz kapcsolhatók, kis mennyiségben segítik a Máj qi egyenletes mozgását. A kínai orvoslásban a Máj qi feladata a qi és az érzelmek szabad áramlásának biztosítása. Ha valami miatt (kórokozó, helytelen táplálkozás, intenzív érzelem) sérül a Máj elegyengető funkciója, az hatással lesz az emésztésre (blokkolhatja az emésztési folyamatokat) illetve az érzelmek kezelésére és kifejezésére. A hüvelyesek ezt a szabad áramlást segítik, nagy mértékben fogyasztva azonban Máj qi pangást okozhatnak.

A hüvelyesek lelki síkon is kifejtik hatásukat: a Fa elem (Máj) mozgását követik, vagyis bentről kifelé haladnak, a felszín felé, ezért az Esszenciánk (Jing), önvalónk kifejezésében, megnyilvánulásában segítenek. Azáltal, hogy a Jinget vezetik a külvilág felé, segítenek kifejezésre juttatni a valódi természetünket, és ezáltal megélni a sorsunkat és a küldetésünket.

Hogyan készítsük el a hüvelyeseket?

A hüvelyesek felhasználásának fontos lépése a főzés előtti áztatás. Az áztatás ideje a szemek nagyságával növekszik. Az áztatás a kínai táplálkozásban eleve egy kedvelt technika, hiszen aktiválja a növényben található életerőt. A hüvelyeseknél ez különösen fontos, hiszen hajlamosak megrekeszteni a qi-t a belek szintjén, gázokat okozva ezzel. Ha nagyon beszíneződik a víz az áztatás alatt, akkor érdemes lecserélni. A hüvelyesek főzésénél bőséges vizet kell használni, és hogy a kellemetlen mellékhatásokat elkerüljük, egy darab kombut (tengeri növény) vagy babérlevelet érdemes a vízbe dobni melléjük. A puffasztó hatás semlegesítésére még hagymával és gyömbérrel is főzhetjük őket. Sózni csak a főzés legvégén szabad. A turmixolás is enyhíti a puffasztó hatást, mivel ez a technika yangosít, vagyis a mozgást erősíti, ezért segíti a qi mozgását, hogy ne akadhasson el. Pürésítve gombócot készíthetünk belőle (falafel), vagy krémet (szezámkrém, tahini, lencsepástétom stb.), illetve liszt formájában is felhasználhatjuk (lepények készítésére).

  • Ortutay Romola

    természetgyógyász, akupresszőr, alternatív mozgás-és masszázsterapeuta, transz-relaxációs instruktor, légzés tréner, alternatív ayurvéda mentor

További bejegyzések

    • Filozófia
    • 2025.02.04.

    Életünk évszakai - ŐSZ

    Egy ötrészes reflexió ötödik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.31.

    Éltünk évszakai - NYÁRUTÓ

    Egy ötrészes reflexió negyedik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.28.

    Életünk évszakai - NYÁR

    Egy ötrészes reflexió harmadik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint