Mit együnk Föld fázis idején?

Mit együnk Föld fázis idején?

Receptek  /  2022. szeptember 22.

Nagydobosi tök, kanadai sütőtök vagy sonkatök, hokkaido tök, kabocha tök, spagetti tök, delicata tök – avagy téli tök. Sok fajtája létezik, Magyarországon inkább az első kettő ismert, és ahogy érkeznek a hidegebb napok, nagy kedvenccé tud válni.

Milyen jótékony hatásai vannak a sütőtöknek?

Természetesen elmondható róla, hogy magas az A és C-vitamin tartalma, ezen kívül még tartalmaz többek között vasat, magnéziumot, kálciumot, foszfort, tehát semmiképpen sem járunk rosszul, ha bevesszük a sütőtököt az étrendünkbe.

Kínai orvosi szempontból a Lép és Gyomor csatornába megy be, vagyis főleg ezt a két működési kört támogatja. Erősíti a qi-t, melegíti a közepet, ezáltal segíti az emésztést – vagyis kiváló eledel a Föld elem támogatására.

Az én kedvencem a Hokkaido tök, három felszínes oknál fogva: a Hokkaido töknek a legszebb a színe; mivel kicsi, könnyű hazacipelni; és végül: nagyon finom édes, gesztenyés íze van megsütve.

A következő recept Hokkaido tökből készült, de másfajta sütőtökből is elkészíthető.

 

Hozzávalók:

  • 1 Hokkaido tök
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 3 szál újhagyma
  • 1 kiskanál reszelt gyömbér
  • 1 közepes sárgarépa apróra kockázva vagy reszelve
  • 2 szál zellerszár vagy egy 2 evőkanálnyi kockára vágott zellergumó
  • 8 koktélparadicsom vagy 1 nagy paradicsom
  • 1,5 liter zöldségalaplé
  • 1 kiskanál kurkuma
  • 1 kiskanál curry keverék (én madras curryt használok)
  • 2 evőkanál mogyoróvaj (lehet kevesebbet is, ha valakinek ez sok lenne)
  • 1-2 evőkanál világos szójaszósz vagy kókusz aminó
  • só, bors
  • 1 dl kókusztejszín
  • citrom leve tetszés szerint
  • friss koriander vagy friss petrezselyem
  • kifőtt rizstészta
  • chilis olíva olaj vagy tökmagolaj

 

Elkészítés:

1.      A tököt megmossuk, felvágjuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 200 ˚C + légkeverésen sütjük kb. 30 percet, amíg meg nem puhul. Ha szeretjük karamellesebb ízzel, akkor tovább sütjük. Ha megsült, lehúzzuk a héját.

2.      Közben a kókuszolajon a felkarikázott újhagymát (a zöldjével együtt), a feldarabolt sárgarépát és feldarabolt zellert kicsit pároljuk, hozzádobjuk a feldarabolt paradicsomot, megszórjuk a fűszerekkel, elkeverjük, majd hozzáadjuk a levesalaplét. Puhára főzzük takarékon, lefedve.

3.      A megsült, megpucolt tököt hozzáadjuk a leveshez, egy pár percet összefőzzük, hozzákeverjük a mogyoróvajat, a szójaszószt vagy kókusz aminót, majd botmixerrel pürésítjük.

4.      Hozzáöntjük a kókusztejszínt, egyet rottyantunk rajta, még fűszerekkel korrigáljuk.

5.      Tálaláskor kifőtt rizstésztát teszünk a tálba, ráöntjük a levest, citromlével és chilis olajjal vagy tökmagolajjal meglocsoljuk, korianderrel vagy petrezselyemmel megszórjuk.

 

  • Ortutay Romola

    természetgyógyász, akupresszőr, alternatív mozgás-és masszázsterapeuta, transz-relaxációs instruktor, légzés tréner, alternatív ayurvéda mentor

További bejegyzések

    • Filozófia
    • 2025.02.04.

    Életünk évszakai - ŐSZ

    Egy ötrészes reflexió ötödik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.31.

    Éltünk évszakai - NYÁRUTÓ

    Egy ötrészes reflexió negyedik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.28.

    Életünk évszakai - NYÁR

    Egy ötrészes reflexió harmadik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint