Porridge, congee, rizsnyák, rizskása, rizsleves – többféle néven fut a kínai étkezés népszerű reggeli eledele. Első hangzásra talán furcsának tűnhet, hogy valaki rizskását eszik reggel. Ha azonban megnézzük, hogy milyen jótékony hatásai vannak a congee-nak, akkor máris érthetővé válik ez a számunkra idegen szokás.
A kínai gyógyászat szerint a rizs a Lép és a Gyomor, vagyis a Föld elem funkcióköreit erősíti. A Föld elem felelős az emésztésért, a bevitt táplálékok és italok átalakításáért, elszállításáért, a qi és vér, illetve az úgynevezett születés utáni qi előállításáért. A születés utáni qi a szervezet mindenféle folyamatának működését tudja biztosítani, az emésztéstől kezdve a kiválasztáson át a gondolatok és érzelmek feldolgozását is. A születés utáni qi-t a Lép és a Gyomor átalakító munkája állítja elő a bevitt táplálékból. Ha megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot fogyasztunk, akkor megfelelő minőségű és mennyiségű születés utáni qi-t tud előállítani a Lép-Gyomor páros, ami azért jó, mert így nem kell olyan tartalékokhoz nyúlnia a szervezetnek, amik nem pótolhatók (ilyen a Vesében tárolt Jing, ami a születés előtti qi raktára). Egy legyengült Föld elem, vagy egy helytelen, silány minőségű ételekből álló étrend nem tudja biztosítani azt a születés utáni qi-t, ami a szervezet működtetéséhez szükséges. A kínai orvoslás ezért fektetett mindig is nagy hangsúlyt egyrészt az étrendre, másrészt a Föld elem védelmére.
Mire van szüksége a Föld elemnek, hogy jól tudjon működni?
Először is melegre, hiszen az átalakításhoz melegre van szükség (mint ahogy a hideg vízben sem főnek meg a zöldségek, ha levest akarunk készíteni). Másodszor olyan állagú ételre, aminek a feldolgozásához nem kell nagy erőket bevetnie a Lép-Gyomor párosnak: ilyenek a leveses állagú ételek. Könnyen összerakható az elmondottakból, hogy egy meleg, főtt, leveses állagú, eleve a Föld elemet erősítő étel, mint a rizs, a legtökéletesebb választás arra, hogy a nap kezdetén hogyan ébresszük fel az emésztőrendszert, hogy egész nap tudjon minket szolgálni, és elő tudja állítani a működésünkhöz szükséges qi-t.
Mi gyengíti meg a Föld elemet, és ezáltal az emésztést?
A congee tehát ezért vált a kínai étkezés reggeli eledelévé, mert rendelkezik mindazzal, ami támogatja az emésztést. A kínai gyógyászatban ezen kívül azért is kapott nagy figyelmet, mert betegség idején meggyengül a Föld elem, és a gyógyszer szedése egy gyenge vagy üres Gyomorra még inkább rontja a Föld elem funkcióköreit. A congee ezért mint vivőanyag is szolgálhat gyógynövények beszedésére. Ilyenkor az adott kórképet támogató gyógynövényt vagy élelmiszert belefőzik a congee-ba, és így juttatják be a szervezetbe.
A congee alapanyaga természetesen nemcsak a rizs lehet. Mivel a gabonák a Föld elemet támogatják, bármilyen gabonából készülhet: köles, hajdina, zab, kínai árpa stb. Váltogatni is lehet évszaktól, illetve kórképtől függően. Ha melegítő gabonára vágyunk (télen vagy belső hideg állapotoknál), quinoából, zabból, vagy ragacsos rizsből érdemes készíteni, ha inkább a hűtő jellegre vágyunk (nyáron vagy belső meleg állapotoknál), akkor árpát, kínai árpát (Jób könnye) vagy kölest érdemes választani a congee készítésére. És természetesen nemcsak reggelire lehet fogyasztani, hanem a nap bármely szakában.
Hogyan készül a congee?
Egy ötrészes reflexió ötödik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
Egy ötrészes reflexió negyedik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
Egy ötrészes reflexió harmadik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
© Copyright 2022. Ortutay Romola e.v.