Mi fán terem a congee?

Mi fán terem a congee?

Receptek  /  2022. augusztus 28.

Porridge, congee, rizsnyák, rizskása, rizsleves – többféle néven fut a kínai étkezés népszerű reggeli eledele. Első hangzásra talán furcsának tűnhet, hogy valaki rizskását eszik reggel. Ha azonban megnézzük, hogy milyen jótékony hatásai vannak a congee-nak, akkor máris érthetővé válik ez a számunkra idegen szokás.

A kínai gyógyászat szerint a rizs a Lép és a Gyomor, vagyis a Föld elem funkcióköreit erősíti. A Föld elem felelős az emésztésért, a bevitt táplálékok és italok átalakításáért, elszállításáért, a qi és vér, illetve az úgynevezett születés utáni qi előállításáért. A születés utáni qi a szervezet mindenféle folyamatának működését tudja biztosítani, az emésztéstől kezdve a kiválasztáson át a gondolatok és érzelmek feldolgozását is. A születés utáni qi-t a Lép és a Gyomor átalakító munkája állítja elő a bevitt táplálékból. Ha megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot fogyasztunk, akkor megfelelő minőségű és mennyiségű születés utáni qi-t tud előállítani a Lép-Gyomor páros, ami azért jó, mert így nem kell olyan tartalékokhoz nyúlnia a szervezetnek, amik nem pótolhatók (ilyen a Vesében tárolt Jing, ami a születés előtti qi raktára). Egy legyengült Föld elem, vagy egy helytelen, silány minőségű ételekből álló étrend nem tudja biztosítani azt a születés utáni qi-t, ami a szervezet működtetéséhez szükséges. A kínai orvoslás ezért fektetett mindig is nagy hangsúlyt egyrészt az étrendre, másrészt a Föld elem védelmére.

Mire van szüksége a Föld elemnek, hogy jól tudjon működni?

Először is melegre, hiszen az átalakításhoz melegre van szükség (mint ahogy a hideg vízben sem főnek meg a zöldségek, ha levest akarunk készíteni). Másodszor olyan állagú ételre, aminek a feldolgozásához nem kell nagy erőket bevetnie a Lép-Gyomor párosnak: ilyenek a leveses állagú ételek. Könnyen összerakható az elmondottakból, hogy egy meleg, főtt, leveses állagú, eleve a Föld elemet erősítő étel, mint a rizs, a legtökéletesebb választás arra, hogy a nap kezdetén hogyan ébresszük fel az emésztőrendszert, hogy egész nap tudjon minket szolgálni, és elő tudja állítani a működésünkhöz szükséges qi-t.

Mi gyengíti meg a Föld elemet, és ezáltal az emésztést?

  • a hideg, nyers ételek, hideg italok
  • a rendszertelen étkezés
  • helytelen ételkombinációk
  • nem megfelelő körülmények között fogyasztott étel (pl. munka közben, utcán járás közben stb.)
  • túl sok száraz étel (chips, kenyér, pizza stb.)
  • nyálka képző ételek (édesség, tejtermékek, zsíros ételek)
  • stressz

A congee tehát ezért vált a kínai étkezés reggeli eledelévé, mert rendelkezik mindazzal, ami támogatja az emésztést. A kínai gyógyászatban ezen kívül azért is kapott nagy figyelmet, mert betegség idején meggyengül a Föld elem, és a gyógyszer szedése egy gyenge vagy üres Gyomorra még inkább rontja a Föld elem funkcióköreit. A congee ezért mint vivőanyag is szolgálhat gyógynövények beszedésére. Ilyenkor az adott kórképet támogató gyógynövényt vagy élelmiszert belefőzik a congee-ba, és így juttatják be a szervezetbe.

A congee alapanyaga természetesen nemcsak a rizs lehet. Mivel a gabonák a Föld elemet támogatják, bármilyen gabonából készülhet: köles, hajdina, zab, kínai árpa stb. Váltogatni is lehet évszaktól, illetve kórképtől függően. Ha melegítő gabonára vágyunk (télen vagy belső hideg állapotoknál), quinoából, zabból, vagy ragacsos rizsből érdemes készíteni, ha inkább a hűtő jellegre vágyunk (nyáron vagy belső meleg állapotoknál), akkor árpát, kínai árpát (Jób könnye) vagy kölest érdemes választani a congee készítésére. És természetesen nemcsak reggelire lehet fogyasztani, hanem a nap bármely szakában.

Hogyan készül a congee?

  • az adott gabonát, pl. rizst beáztatjuk
  • főzéskor kimérjük a vizet, felforraljuk, beleöntjük a lemosott rizst
  • ha újra felforrt a víz, levesszük a lángot takarékra
  • időnként kevergetve puhára főzzük
  • a víz és a rizs mennyisége tetszés szerint választható – 1 adag rizs és legalább 6 adag víz
  • ha valaki levesesebb állagú congeet szeretne, érdemes nyolc vagy akár tízszeres mennyiségű vizet is használni
  • főzés közben a vizet lehet pótolni
  • mivel a rizs kb. 20 perc alatt megfő, gyorsan elkészülhet, de a congee lényege, hogy hosszabban főzzük, annyira puhára a rizsszemeket, hogy szinte szétesnek
  • a congee leve is gyógyító hatású, étkezés előtt egy kis csészével fogyasztva segíti az emésztést
  • legyengült állapotok esetén kifejezetten javasolt a fogyasztása (betegség, idős emberek, lábadozás alatt, műtétek után, menstruáció első napjaiban)
  • a congeet lehet sósan és édesen is fogyasztani
  • ha gazdagítani akarjuk, belefőzhetünk zöldségeket, húst, halat, gyümölcsöket, magokat, gyógynövényeket attól függően, hogy sósan vagy édesen fogyasztjuk
  • ha nagyobb adaggal főzünk belőle, 3 napig lehet a hűtőben tárolni (attól függően, hogy mit főztünk bele), melegítésnél vízzel lazítjuk, hogy visszanyerjük a leveses állagát
  • Ortutay Romola

    természetgyógyász, akupresszőr, alternatív mozgás-és masszázsterapeuta, transz-relaxációs instruktor, légzés tréner, alternatív ayurvéda mentor

További bejegyzések

    • Filozófia
    • 2025.02.04.

    Életünk évszakai - ŐSZ

    Egy ötrészes reflexió ötödik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.31.

    Éltünk évszakai - NYÁRUTÓ

    Egy ötrészes reflexió negyedik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.28.

    Életünk évszakai - NYÁR

    Egy ötrészes reflexió harmadik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint