Fekete szezám leves - a fekete leves

Fekete szezám leves - a fekete leves

Receptek  /  2022. augusztus 22.

Desszert 10 perc alatt

A fekete szezámmag leves tulajdonképpen egy sűrű paszta, amit desszert formájában fogyasztanak a kínai étkezésben. A fekete szezámmag jótékony egészségügyi hatásai miatt (gyulladáscsökkentő, magas anti-oxidáns tartalom, segíti a kiválasztást, öregedésgátló hatás stb.) egy igen közkedvelt fogás a kínaiaknál. Mivel a szezámmag a Víz elemhez kapcsolódik, így a Víz elemhez tartozó két szerv, a Vese és Húgyhólyag funkciókörét erősíti. A Víz elem évszaka a Tél, amikor is a Víz elem szerveinek érdemes fokozott figyelmet szentelnünk azok harmonizálására. S bár a magok nem függenek különösebben a szezonális felhasználástól, télen az előbb említett szempontok miatt érdemes több lehetőséget biztosítanunk a fekete szezámmagnak a táplálkozásunkban.

Az alábbi receptnek több változata létezik, itt egy gyorsan elkészíthető változatot mutatok meg. Ha valaki szereti az ilyen különlegességeket, a fekete szezámleves biztosan függőséget fog okozni. Az alapanyagokat ázsiai élelmiszereket árusító boltokban lehet kapni (pl. Rákóczi téri ázsiai bolt, vagy a Csarnok téri ázsiai élelmiszereket árusító bolt.)

Fekete szezámleves

Alapanyagok:

  • 1 rész főtt rizs* (4 adag esetén 30 gr)
  • 2 rész fekete szezámmag* (4 adag esetén 60 gr)
  • barna cukor ízlés szerint*
  • víz ízlés szerint

A fekete szezámmagot száraz serpenyőben, közepes lángon folyamatosan kevergetve pirítjuk, amíg nem kezd el pattogni, ez pár percet vesz igénybe. Vigyázzunk, ne pirítsuk túl, mert akkor keserű lesz.

A pirított szezámmagot kihűtjük, és kávédarálóban vagy hasonló konyhai eszközben finomra őröljük.

A fekete szezámport és a főtt rizst a mixerbe helyezzük, vizet öntünk hozzá, és összeturmixoljuk. A víz mennyiségét aszerint szabályozhatjuk, hogy mennyire szeretnénk sűrűre készíteni a pasztát. Érdemes előbb sűrűre készíteni, és később, a melegítésnél még lehet pótolni vízzel, ha higítani akarjuk.

Az összeturmixolt pasztát egy edénybe öntjük, és alacsony lángon felmelegítjük, de nem engedjük felforrni. Érdemes közben kevergetni, ha túl sűrű lenne, vizet öntünk hozzá. Ha barna cukorral édesítjük, akkor melegítésnél beleszórjuk a cukrot, és felolvasztjuk benne.

  • *ha pirított fekete szezámmagot kapunk, akkor már nem kell pirítani
  • *készíthetjük nem pirított fekete szezámmagból is, illetve készen kapható fekete szezámmag őrleményből is
  • *a rizs fehér rizs, lehetőleg basmati rizs vagy ragacsos rizs. A ragacsos rizs angolul glutinous rice, és édes rizsnek vagy mochi rizsnek is szokták fordítani. Nem tartalmaz glutént. Ha nem találunk ragacsos rizst, bármilyen fehér rizzsel helyettesíthetjük.
  • *barna cukor helyett lehet más édesítőt is használni, fehér cukrot is, de a fekete szezámleves jótékony egészségügyi hatásait érdemes valami színvonalasabb édesítővel társítani, pl. mézzel vagy juharsziruppal. Ez utóbbiakat a végén keverjük bele, miután már felmelegítettük a levest.

Hogyan fogyasszuk?

  • A levest melegen kis tálkákba merjük, és kanállal megesszük. Önmagában is nagyon kényeztető, finom desszert, jól szünteti az édesség utáni sóvárgást.
  • Ha tartalmasabb, gazdagabb desszertre vágyunk, bele lehet tenni az ázsiai élelmiszereket árusító boltokban kapható úgynevezett rice cake-et, amit a hűtőpultban kell keresni. Ez rizslisztből készült tészta, kerek alakú, és nudli alakú rice cake-et lehet kapni. Evés előtt forrásban lévő vízben kifőzzük, és a kifőtt rice cake-ből néhány szemet beleteszünk a fekete szezámlevesbe.

Vigyázat! Nagyon laktató, ezért kis mennyiséget érdemes belőle enni egyszerre.

A hűtőben tárolva 2-3 napig eltartható, melegítésnél érdemes kis vizet hozzáadni.

 

 

  • Ortutay Romola

    természetgyógyász, akupresszőr, alternatív mozgás-és masszázsterapeuta, transz-relaxációs instruktor, légzés tréner, alternatív ayurvéda mentor

További bejegyzések

    • Filozófia
    • 2025.02.04.

    Életünk évszakai - ŐSZ

    Egy ötrészes reflexió ötödik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.31.

    Éltünk évszakai - NYÁRUTÓ

    Egy ötrészes reflexió negyedik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.28.

    Életünk évszakai - NYÁR

    Egy ötrészes reflexió harmadik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint