A fekete szezámmag leves tulajdonképpen egy sűrű paszta, amit desszert formájában fogyasztanak a kínai étkezésben. A fekete szezámmag jótékony egészségügyi hatásai miatt (gyulladáscsökkentő, magas anti-oxidáns tartalom, segíti a kiválasztást, öregedésgátló hatás stb.) egy igen közkedvelt fogás a kínaiaknál. Mivel a szezámmag a Víz elemhez kapcsolódik, így a Víz elemhez tartozó két szerv, a Vese és Húgyhólyag funkciókörét erősíti. A Víz elem évszaka a Tél, amikor is a Víz elem szerveinek érdemes fokozott figyelmet szentelnünk azok harmonizálására. S bár a magok nem függenek különösebben a szezonális felhasználástól, télen az előbb említett szempontok miatt érdemes több lehetőséget biztosítanunk a fekete szezámmagnak a táplálkozásunkban.
Az alábbi receptnek több változata létezik, itt egy gyorsan elkészíthető változatot mutatok meg. Ha valaki szereti az ilyen különlegességeket, a fekete szezámleves biztosan függőséget fog okozni. Az alapanyagokat ázsiai élelmiszereket árusító boltokban lehet kapni (pl. Rákóczi téri ázsiai bolt, vagy a Csarnok téri ázsiai élelmiszereket árusító bolt.)
Alapanyagok:
A fekete szezámmagot száraz serpenyőben, közepes lángon folyamatosan kevergetve pirítjuk, amíg nem kezd el pattogni, ez pár percet vesz igénybe. Vigyázzunk, ne pirítsuk túl, mert akkor keserű lesz.
A pirított szezámmagot kihűtjük, és kávédarálóban vagy hasonló konyhai eszközben finomra őröljük.
A fekete szezámport és a főtt rizst a mixerbe helyezzük, vizet öntünk hozzá, és összeturmixoljuk. A víz mennyiségét aszerint szabályozhatjuk, hogy mennyire szeretnénk sűrűre készíteni a pasztát. Érdemes előbb sűrűre készíteni, és később, a melegítésnél még lehet pótolni vízzel, ha higítani akarjuk.
Az összeturmixolt pasztát egy edénybe öntjük, és alacsony lángon felmelegítjük, de nem engedjük felforrni. Érdemes közben kevergetni, ha túl sűrű lenne, vizet öntünk hozzá. Ha barna cukorral édesítjük, akkor melegítésnél beleszórjuk a cukrot, és felolvasztjuk benne.
Hogyan fogyasszuk?
Vigyázat! Nagyon laktató, ezért kis mennyiséget érdemes belőle enni egyszerre.
A hűtőben tárolva 2-3 napig eltartható, melegítésnél érdemes kis vizet hozzáadni.
Egy ötrészes reflexió ötödik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
Egy ötrészes reflexió negyedik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
Egy ötrészes reflexió harmadik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
© Copyright 2022. Ortutay Romola e.v.