A magyar konyhában ismeretlen az adzuki bab vagy vörös bab, míg a kínai konyhában az egyik legismertebb alapanyag. A vörös bab is azon ételek közé tartozik, amelyeket nagyon sokoldalúan lehet felhasználni – akár sós ételekben, akár desszertekben egyaránt. Létezik belőle egy nagyobb szemű fajta, de a gyógyászatban a kis szemű vörös babot, japán nevén az adzuki babot szokás használni.
A vörös bab a kínai étkezésben különleges helyet foglal el, a belőle készült leves nagy étkezések kísérő desszert fogása, de a kínai desszertek egyik alapanyaga is vörös babból készül. Egészségre jótékony hatása miatt gyakran fogyasztják. A kínai orvoslás szerint a Szív és Vékonybél csatornába tér be, tehát ezeket a funkcióköröket segíti, de szoros kapcsolata van még a Léppel, és ezen keresztül a Vese munkáját is támogatja. Semleges a természete, tehát sem nem hűt, sem nem melegít, ezért nem borítja fel a yin-yang egyensúlyt. Íze szerint édes és savanyú egyszerre, ezért egyrészt segíti a szervezet számára hasznos folyadékok megtartását (ezáltal csökkenti a hasmenést és erős izzadást), ugyanakkor a szervezet számára fölösleges, visszatartott vizet segít a vizelettel kivezetni (ödémák, illetve terhesség alatti vízvisszatartás esetén). Méregtelenítő hatása miatt is szeretik használni, csökkenti a toxikus hőséget, és ezáltal segíti gennyes kelések kezelését. Édes ízének köszönhetően pedig tonizálja a qi-t és a vért.
Mikor érdemes fogyasztani?
Mivel alapvetően a nedvességet levezető hatása a domináns, ezért azok, akik vízvisszatartásra hajlamosak, vagy nehezen alakítják át a nedvességet, rendszeresen fogyaszthatják. A nedves idő felerősítheti ezeket a tüneteket, ezért a nedves évszakokban érdemes még bevenni az étrendbe, heti 2-3 alkalommal.
Ellenjavallat: székrekedés, illetve azoknak, akik kiszáradásra hajlamosak (yin hiány tüneteinél)
Méregtelenítő hatása miatt nem véletlenül fogyasztják a kínaiak a nagy étkezések után a Hong Dou Tang-ot, vagyis a vörös bab levest. Mivel nagy mennyiségű étel fogyasztásakor könnyen felhalmozódhat a nedvesség, és még hőség is kialakulhat, a vörös bab leves csodálatosan vezeti le ezt a hatást, vagyis segíti a szervezetet megszabadulni a felhalmozódásoktól és méreganyagoktól. Többféle változata létezik, létezik gazdagabb és létezik egyszerűbb elkészítési módja is.
Alaprecept (4 személyre):
Az adzuki babot pár órára beáztatjuk. A szárított narancshéjat 15 percre meleg vízbe áztatjuk.
A babot leszűrjük, átmossuk, egy edénybe tesszük, és hozzáadjuk a vizet, illetve a narancshéjat. Felforraljuk, majd alacsony lángon főzzük, időnként pótoljuk a vizet. Addig főzzük, amíg meg nem puhul, az sem baj, ha néhány babszem szétfő, és szétnyílik. Ha megfelelőnek találjuk a sűrűséget, édesítjük.
A sűrűséget szabályozhatjuk: vagy elforraljuk a vizet jobban, ha sűrűbb levest akarunk, vagy kipótoljuk vízzel, ha hígabbat. Egy részét pürésíthetjük is a levesnek.
Hogyan fogyasszuk?
Hogyan gazdagíthatjuk a levest?
Egy ötrészes reflexió ötödik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
Egy ötrészes reflexió negyedik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
Egy ötrészes reflexió harmadik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint
© Copyright 2022. Ortutay Romola e.v.