Vörös bab leves - méregtelenítés desszerttel

Vörös bab leves - méregtelenítés desszerttel

Receptek  /  2022. augusztus 22.

A magyar konyhában ismeretlen az adzuki bab vagy vörös bab, míg a kínai konyhában az egyik legismertebb alapanyag. A vörös bab is azon ételek közé tartozik, amelyeket nagyon sokoldalúan lehet felhasználni – akár sós ételekben, akár desszertekben egyaránt. Létezik belőle egy nagyobb szemű fajta, de a gyógyászatban a kis szemű vörös babot, japán nevén az adzuki babot szokás használni.

A vörös bab a kínai étkezésben különleges helyet foglal el, a belőle készült leves nagy étkezések kísérő desszert fogása, de a kínai desszertek egyik alapanyaga is vörös babból készül. Egészségre jótékony hatása miatt gyakran fogyasztják. A kínai orvoslás szerint a Szív és Vékonybél csatornába tér be, tehát ezeket a funkcióköröket segíti, de szoros kapcsolata van még a Léppel, és ezen keresztül a Vese munkáját is támogatja. Semleges a természete, tehát sem nem hűt, sem nem melegít, ezért nem borítja fel a yin-yang egyensúlyt. Íze szerint édes és savanyú egyszerre, ezért egyrészt segíti a szervezet számára hasznos folyadékok megtartását (ezáltal csökkenti a hasmenést és erős izzadást), ugyanakkor a szervezet számára fölösleges, visszatartott vizet segít a vizelettel kivezetni (ödémák, illetve terhesség alatti vízvisszatartás esetén). Méregtelenítő hatása miatt is szeretik használni, csökkenti a toxikus hőséget, és ezáltal segíti gennyes kelések kezelését. Édes ízének köszönhetően pedig tonizálja a qi-t és a vért.

Mikor érdemes fogyasztani?

Mivel alapvetően a nedvességet levezető hatása a domináns, ezért azok, akik vízvisszatartásra hajlamosak, vagy nehezen alakítják át a nedvességet, rendszeresen fogyaszthatják. A nedves idő felerősítheti ezeket a tüneteket, ezért a nedves évszakokban érdemes még bevenni az étrendbe, heti 2-3 alkalommal.

Ellenjavallat: székrekedés, illetve azoknak, akik kiszáradásra hajlamosak (yin hiány tüneteinél)

Adzuki bab leves (Hong Dou Tang)

Méregtelenítő hatása miatt nem véletlenül fogyasztják a kínaiak a nagy étkezések után a Hong Dou Tang-ot, vagyis a vörös bab levest. Mivel nagy mennyiségű étel fogyasztásakor könnyen felhalmozódhat a nedvesség, és még hőség is kialakulhat, a vörös bab leves csodálatosan vezeti le ezt a hatást, vagyis segíti a szervezetet megszabadulni a felhalmozódásoktól és méreganyagoktól. Többféle változata létezik, létezik gazdagabb és létezik egyszerűbb elkészítési módja is.

Alaprecept (4 személyre):

  • 100 gr adzuki bab
  • 600 ml víz
  • 1 db szárított narancshéj (chen pi – lásd lejjebb)
  • csipet só
  • édesítőszer – barna cukor, juharszirup

Az adzuki babot pár órára beáztatjuk. A szárított narancshéjat 15 percre meleg vízbe áztatjuk.

A babot leszűrjük, átmossuk, egy edénybe tesszük, és hozzáadjuk a vizet, illetve a narancshéjat. Felforraljuk, majd alacsony lángon főzzük, időnként pótoljuk a vizet. Addig főzzük, amíg meg nem puhul, az sem baj, ha néhány babszem szétfő, és szétnyílik. Ha megfelelőnek találjuk a sűrűséget, édesítjük.

A sűrűséget szabályozhatjuk: vagy elforraljuk a vizet jobban, ha sűrűbb levest akarunk, vagy kipótoljuk vízzel, ha hígabbat. Egy részét pürésíthetjük is a levesnek.

Hogyan fogyasszuk?

  • Nyáron hidegen szokás fogyasztani, télen, illetve nedves időben pedig melegen
  • A szárított narancshéjat, kínaiul chen pi, mandarinhéjnak is szokták fordítani, angolul tangerin peel-t is használnak az elnevezésére – a Rákóczi téri ázsiai élelmiszereket árusító boltban kapható
  • Ha nem jutunk chen pi-hez, akkor helyette reszelt (kezeletlen) narancshéjat is tehetünk a levesbe, bár ennek nem lesz az a gyógyászati hatása, amivel a chen pi rendelkezik (a chen pi erősíti a qi-t, ezáltal segíti a Lépet átalakítani és elszállítani a folyadékokat)
  • Bármilyen édesítőt használhatunk, a gyógyászati hatás miatt a barna cukor vagy a juharszirup a legjobb, a mesterséges édesítőket nem javaslom

Hogyan gazdagíthatjuk a levest?

  • Főzhetünk ki rice cake-t (Rákóczi téri ázsiai boltban a hűtőpultban lehet megtalálni) hozzá, és tehetünk belőle a levesbe
  • Készíthetünk ragacsos rizslisztből gombócokat, külön kifőzzük őket, majd a levesben tálaljuk (100 gr ragacsos rizslisztet összekeverünk 60 gr felforralt vízzel, egy kis porcukorral édesíthetjük, egy kicsit hagyjuk állni letakarva, majd apró gombócokat formázunk belőle, forrásban lévő vízben kifőzzük)
  • Főzhetünk tápióka golyókat külön vízben, majd a levessel tálaljuk
  • A levest dúsíthatjuk jujubával (vörös datolya), longan-nal (licsihez hasonlító gyümölcs), illetve lótusz maggal – ezeket a babbal együtt tesszük az edénybe, majd együtt főzzük őket – a Rákóczi téri ázsiai élelmiszereket árusító boltban beszerezhetők
  • Kókusztejszínnel vagy kókusztejjel is lehet dúsítani a végén, bár ez megváltoztatja a gyógyászati hatását
  • Ortutay Romola

    természetgyógyász, akupresszőr, alternatív mozgás-és masszázsterapeuta, transz-relaxációs instruktor, légzés tréner, alternatív ayurvéda mentor

További bejegyzések

    • Filozófia
    • 2025.02.04.

    Életünk évszakai - ŐSZ

    Egy ötrészes reflexió ötödik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.31.

    Éltünk évszakai - NYÁRUTÓ

    Egy ötrészes reflexió negyedik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.28.

    Életünk évszakai - NYÁR

    Egy ötrészes reflexió harmadik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint