Az ízek és az érzelmek

Az ízek és az érzelmek

kínai orvoslás  /  2023. január 17.

A legtöbbünknek van egy kedvenc íze, amihez elsőként nyúlunk, ha megéhezünk, vagy ha érzelmi éhséget érzünk. A kínai orvoslásban az ember különböző rétegei (fizikai működés, érzelmi működés, mentális működés) nem különülnek el egymástól. Ezért bármi, ami a testet éri, hatással lesz az érzelmi és mentális rétegünkre is, és ez fordítva is igaz.

Ugyanez a helyzet az ételekkel is, és ebből kifolyólag az ízekkel. Mindannyian észrevettük már, hogy amikor szomorúak vagyunk, vagy érzelmileg egy kicsit elhagyatottabbak, zaklatottabbak, fokozott vágyat érzünk az édesség vagy szénhidrát iránt. Sőt, nagyon sokszor előfordul, hogy a fizikai gyomrunk tele van, mégis éhséget érzünk, mert az érzelmi gyomrunk üres.

Mivel mindez íz egy adott szervpár működési körét harmonizálja vagy erősíti, egy bizonyos íz előnyben részesítése jelezheti az ízhez tartozó szervek működési körének a diszharmóniáját. Ugyanakkor, a fentebb említett rétegek egymásra hatása miatt, jelezheti a szervhez tartozó érzelmi konfliktus, diszharmónia jelenlétét is.

Mielőtt a kedves olvasó tovább megy az olvasásban, gondolja végig, milyen ízt kedvel a legjobban, és van-e olyan íz, amit egyáltalán nem szeret fogyasztani?

Ezek után álljon itt egy rövid ismertető az ízek hatásáról:

Általánosságban minden íz egy adott elemet, ezáltal az elemhez tartozó szervek funkcióit harmonizálja, erősíti. Minden íz kis mennyiségben harmonizál, erősít, túl nagy mennyiségben rombolja a hozzá tartozó szervek működési körét.

Édes íz

  • Föld elemet erősíti – Lép-Gyomor
  • táplál, nyugtat, erősíti a Qi-t és Vért
  • középre gyűjti össze az energiát – koncentrál
  • túl sok édes: megrekeszt, nedvességfelhalmozódást okoz (elhízás)
  • lelki síkon: vigaszt nyújt tápláló hatása miatt, amikor úgy érezzük, nem kapunk elég táplálást az élettől
  • ha olyan érzelmi helyzetben vagyunk, amikor tovább kellene lépnünk, érdemes kerülni az édességek fogyasztását, mert bent rekesztenek az adott érzelmi helyzetben
  • mivel egy pontba gyűjti az energiát, kis mennyiségben segíti a koncentrálást (ezért szoktunk vizsgán egy kis édeset enni)

Sós íz

  • Víz elemet erősíti – Vese-Húgyhólyag
  • megszilárdít, erősíti a csontokat
  • lágyít, felold (csomósodásokat a testben)
  • mozgatja a folyadékokat és a vért
  • túl sok sós: felhalmozódást okoz, vagy túlságosan megkeményít (pl. ereket)
  • lelki síkon: az eredettel köt össze minket, mindazzal, amik valójában vagyunk vagy lenni szeretnénk (sós magzatvízben fejlődünk a születésünkig)
  • segíti az alkalmazkodási képességünket, és segít tudatosítani a lehetőségeinket

Csípős íz

  • Fém elemet erősíti – Tüdő-Vastagbél
  • mozgat, szétszór, a felszín (bőr) felé mozgat, nyitja a pórusokat, oldja a pangásokat
  • túl sok csípős: kiszárítja a testfolyadékokat és a vért
  • lelki síkon: segíti az átalakítást, a változást egy megrekedt érzelmi helyzetben

Keserű íz

  • Tűz elemet erősíti – Szív-Vékonybél, Szívburok-Hármas Melegítő
  • méregtelenít, tisztít, hűt, szárít, segít kiűzni a folyadékokat, segíti a belek (emésztés) és a méh összehúzódását (várandósság alatt ezért nem ajánlott)
  • túl sok keserű: megrekeszt
  • lelki síkon: segíti az elengedést, megszabadulást a minket nyomasztó érzelmektől

Savanyú íz

  • Fa elemet erősíti – Máj-Epehólyag
  • összehúzó hatás, megtartja a folyadékokat a testben, hűt, segíti az ételek tulajdonságait megtartani
  • túl sok savanyú: szárít
  • lelki síkon: segít visszatérni a valóságba, segít a szétszórtságból az összeszedettségbe visszatérni

És hogyan nyilvánul meg ez a gyakorlatban?

Sokan szeretnek kávézni, és valószínűleg semmilyen mögöttes okot nem tulajdonítanak ennek. Azért érdemes elgondolkodni azon, hogy valaki miért kívánja annyira a kávét (keserű ízt)? Fentebb elhangzott, hogy a keserű tisztít, segít megszabadítani a nyomasztó érzésektől. Ennek egyik oka lehet az érzelmi síkon felhalmozódott olyan érzelem, ami valahogy nem talál kiszabadulást, megnyilvánulási lehetőséget (ez lehet egy munkahelyi frusztráció, kapcsolati sérelem). Vigyázat: a sok kávé fogyasztás éppen az ellenkezőjét fogja eredményezni: megrekeszti a szabadulni vágyó tartalmakat.

Vagy nézzük a csípős ízt: a csípős íz segít mozgatni, szétszórni. Ha valakiben sok frusztráció, elnyomott harag, megbánás, ki nem mondható sérelem van, megrekedést okoz az érzelmi síkon. Ez egyfajta érzelmi pangás, amiben az érzelem nem kapja meg a számára szükséges mozgási lehetőséget. A csípős íz ezt a fajta érzelmi pangást segíti oszlatni.

 

 

  • Ortutay Romola

    természetgyógyász, akupresszőr, alternatív mozgás-és masszázsterapeuta, transz-relaxációs instruktor, légzés tréner, alternatív ayurvéda mentor

További bejegyzések

    • Filozófia
    • 2025.02.04.

    Életünk évszakai - ŐSZ

    Egy ötrészes reflexió ötödik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.31.

    Éltünk évszakai - NYÁRUTÓ

    Egy ötrészes reflexió negyedik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint

    • Filozófia
    • 2025.01.28.

    Életünk évszakai - NYÁR

    Egy ötrészes reflexió harmadik része életünk évszakairól, azok kihívásairól, tanulságairól, és arról, hogy hogyan segíthetnek minket az évszakok a kínai öt elem tan szerint